Rakastettu sarja Suomen saaristosta saa jatkoa

Kuvassa on ihmisiä kalliolla

Kun Veden saartamat -dokumenttisarja nähtiin TV1:ssä vuonna 2013, saaristolaisuus ja saariston upea luonto lumosivat ihmiset. Menestyssarja saa TV1:n juhlakaudessa neljä jatko-osaa, kun kekseliäät ja neuvokkaat uuden polven saaristolaiset kuljettavat katsojat kotisaaristojensa kiehtoviin tunnelmiin ja maisemiin.

Petteri Saarion ohjaamassa sarjassa vieraillaan Hiittisten saaristossa Saaristomerellä, Kustavin saaristossa Selkämerellä, Perämerellä Hailuodossa ja Suuressa Jänkäsalossa Saimaalla.

- Monilla olisi opittavaa saaristolaisista, heidän sitkeydestään, periksiantamattomuudestaan ja luovuudestaan. On hienoa, että nuoremmatkin haluavat asua saaristoissa ja uudistaa saaristolaisuutta. Näinä aikoinahan saariston vetovoima vain lisääntyy, sarjan ohjaaja Petteri Saario uskoo. 

Veden saartamien ensimmäisessä jaksossa matkataan perinteikkään Rosalan saaristolaiskylään, Bengtskärin uljaalle majakkaluodolle ja Örön kiehtovalle linnakesaarelle 21-vuotiaan Peppi Wilsonin opastuksella. Pepin suku on asuttanut Rosalaa monen sukupolven ajan ja Pepin kasvuympäristö on ollut monella tapaa ainutlaatuinen: kuinka moni voi sanoa mummolansa sijaitsevan Pohjoismaiden korkeimmalla majakalla? Dokumentissa tavataan myös rosalalainen Patrik Laine, joka on kekseliäästi ja yritteliäästi luonut tavan saada elannon saaristossa muun muassa perustamalla Suomen pienimmän panimon. 

Sarjan toinen osa kertoo Suur-Saimaan Suuresta Jänkäsalosta. Dokumentissa tutustutaan lossia kuljettavaan Mikki Fromiin, jonka mielestä nuorten pitäisi irrottautua ruuduista ja lähteä mieluummin luontoon. Thaimaasta kotoisin oleva Sukanda Hyyryläinen on saaristossa kasvimaansa ja kukkapenkkiensä keskellä kuin kotonaan. Hänet saarelle toi rakkaus, aviomies Tuomo Hyyryläinen pyörittää Jänkäsalon lossia ja on ahkera saaristoaktiivi. Tuomo on puuhannut saarelle niin paloauton kuin itsepalvelukioskin ja -kirjaston. Teppo ja Liisa Kylmä päättivät tehdä sitkusta nytkun ja toteuttivat unelmansa parikymmentä vuotta suunniteltua aiemmin: kuusihenkinen perhe muutti pysyvästi Suureen Jänkäsaloon.

Veden saartamien kolmannessa dokumentissa kuljetaan Kustavin saariston upeisiin merimaisemiin, kurkistetaan jyrkkäreunaisiin kalliolaaksoihin ja vieraillaan lintubongarien paratiisissa Isokarilla. Kustaviin katsojat tutustuttaa Henna Nummela yhdessä miehensä Aleksi Nummelan kanssa. Nelihenkisen kalastajaperheen idyllisen kodin pihalla häärivät neljän lapsen lisäksi kanat, kissat ja koirat. Kustavissa tavataan myös kansainväliset sirkustaiteilijatähdet Pauliina Räsänen ja Slava Volkov. Maailmankuulun Cirque du Soleilin tähdet löysivät Kustavista rauhan ja vastapainon esiintymiselle miljoonakaupungeissa ja ainaiselle matkalaukkuelämälle. Kustaviin on noussut saarelaisten hämmästykseksi korkea hirsinen sirkusrakennus, joka tarjoaa harjoituspaikan niin saarelaisille, lähipaikkakuntien asukkaille, sirkusalan ammattilaisille kuin pariskunnan kahdelle lapsellekin. 

Sarjan päätösdokumentti vie kiehtovaan ja ainutlaatuiseen Hailuotoon. Dokumentissa tavataan parikymmentä vuotta maailman merillä kulkenut Hannu Korpela, joka palasi sukunsa juurille Hailuotoon. Hannu vaihtoi puolisonsa Sanna Ahomäen kanssa laivan matkailuyrittäjyyteen, nyt pariskunta viettää lapsiperhe-elämää saaressa marjastaen, sienestäen, kalastaen ja metsästäen. Essi Sillanpää ja Teemu Pyhtilä haikailivat luonnonläheisestä elämästä ja löysivät paratiisinsa Hailuodosta. Teemu rakentaa kauniita huiluja ja musiikin ja soittamisen kautta he pääsivät tutustumaan saarelaisiin. Nuorenparin perässä Hailuotoon on innostunut muuttamaan myös joukko ystäviä.

Veden Saartamat TV1:ssä sunnuntaisin 3.1.2021 klo 18.15 alkaen. Sarja on nähtävissä Areenassa 3.1.2021 lähtien.

(Teksti: Veden saartamat -tiedote)