Saariston superpäivät tuovat palan saaristoa eduskuntaan 8.-9.11.2022

Saaristoasiain neuvottelukunta SANK järjestää ensimmäistä kertaa saariston superpäivät eduskunnassa 8.-9.11.2022.

Superpäivien tavoitteena on nostaa esille saaristoisuuden ja vesistöisyyden erityispiirteitä sekä alueiden, ihmisten ja toimijoiden moninaisuutta. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti kansanedustajat, heidän avustajat sekä eduskunnan muu henkilökunta.

Saariston lapset vierailulle eduskuntaan

Saariston superpäivät alkavat tiistaina 8.11., jolloin eduskuntaan saapuu vierailulle yli 250 saariston lasta. Lapsille on järjestetty opastetut kierrokset eduskunnassa, jonka jälkeen heillä on mahdollisuus tavata kansanedustajia ja esittää heille kysymyksiä välipalan yhteydessä. Mukana on lapsia seuraavista kouluista:

  • Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun koulut Naantalista
  • Iniö skola, Kyrkbackens skola ja Skärgårdshavets skola Paraisilta
  • Sulkavan yhtenäiskoulun Lohilahden yksikkö
  • Kivimaan koulu Kustavista
  • Hailuodon koulu

Saaristotori keskellä Pikkuparlamenttia

Superpäivät jatkuvat keskiviikkona, jolloin Pikkuparlamentin auditorio muuntautuu saaristotoriksi! Saaristotorille on kutsuttu kansanedustajia, heidän avustajiaan, eduskunnan muuta henkilökuntaa sekä saaristotoimijoita. Saaristotorilla vierailijat pääsevät tutustumaan saaristokuntiin ja saariston moninaisiin toimijoihin. Esittäytymässä ovat:

  • Maalahti, Puumala, Kemiönsaari, Enonkoski, Parainen, Sulkava, Kustavi, Hailuoto ja Hirvensalmi
  • Saariston Unesco-kohteet: Suomenlinna, Merenkurkun saaristo, Saaristomeren ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueet, kandidaattivaiheessa oleva Päijänteen biosfäärialue sekä pohjoismainen limisaumaveneperinne
  • Kalastuselinkeino: Suomen Kalankasvattajaliitto ry ja Suomen Ammattikalastajaliitto SAKL ry
  • Saaristoyrittäjiä: Mäkelän lammastila, Kala-Puula Oy, ArtTeatro ja Bengtskär
  • Metsähallitus, Pidä Saaristo siistinä ry, FÖSS ry, Företagsam Skärgård, Åbo Akademin Saaristoinstituutti ja Operaatio ainutlaatuinen saaristomeri

Valtakunnallinen saaristoseminaari järjestetään osana superpäiviä

Superpäivät huipentuvat keskiviikkoiltaan ja vuoden 2022 valtakunnalliseen saaristoseminaariin. Pikkuparlamentissa järjestettävään saaristoseminaariin on kutsuttu kansanedustajia ja saaristotoimijoita ympäri maan. Seminaarin juontaa Helsingin Sanomien toimittaja Jonna Rönkä. Seminaarin avaa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, jonka jälkeen kuullaan SANKin puheenjohtajan Sandra Bergqvistin tervetulosanat. Ilta jatkuu saariston tulevaisuuteen suuntautuvalla keynote-puheenvuorolla, jonka esittää Nauvon saaristossa asuva HackerOne-yrityksen toimitusjohtaja Mårten Mickos. Seminaarissa kuullaan lisäksi Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n toteuttaman "Suomen saaristoalueet tilastojen kertomana" -selvityksen mielenkiintoisimmat tulokset sekä SANKin vaaliteemat. Saaristoseminaari ja saariston superpäivät huipentuvat illalliseen Pikkuparlamentin ravintolassa.

"Saariston superpäivät järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Monet ihmiset suhtautuvat myönteisesti Suomen saaristoon, ja tapahtuman tavoitteena on lisätä tietoisuutta saariston ympärivuotisesta arjesta sekä päättäjien että virkamiesten keskuudessa. Yksi painopistealueistamme on ollut saariston lapset ja nuoret, ja siksi olemme kutsuneet myös saariston lapsia tutustumiskäynnille eduskuntaan. Toivomme, että saariston superpäivät otetaan vastaan ilolla, ja voimme järjestää tapahtuman tulevaisuudessa myös uudestaan”, sanoo SANKin puheenjohtaja Sandra Bergqvist.

Tutustu saariston superpäivien ohjelmaan saaristopolitiikka.fi:n tapahtumasivulla. 

Lisätiedot