Saaristoseminaari 2021

Lämmin kiitos osallistumisestasi saaristoseminaariin 2021 - nähdään jälleen ensi vuonna!

Monipaikkaista saaristoseminaaria seurasi yli 200 läsnä- ja etäosallistujaa

Mitkä ovat mökkeilyn tulevaisuuden näkymät? Mikä merkitys monipaikkaisilla asukkailla on kunnalle? Mitä taloudellisia vaikutuksia venematkailulla on veneilijöille, kunnille ja matkailuyrityksille? Mitä vaikutuksia kyläkoululakkautuksilla on lapsiin ja saaristoalueiden elinvoimaan? 

Muun muassa näihin kysymyksiin syvennyttiin 26. lokakuuta 2021 järjestetyssä saaristoseminaarissa, joka kokosi Pyhtään Huutjärven koululle noin 80 osallistujaa. Valtakunnallisen seminaarin livelähetystä seurasi etäyhteyksin 127 yksittäistä katsojaa, minkä lisäksi Pohjanmaan ja Lappeenrannan aluestudioihin kokoontui yhteensä noin 15 katsojaa.

Seminaarissa käsiteltiin monia ajankohtaisia ilmiöitä ja tutkimuksia, jotka saivat myös osallistujia kommentoimaan ja keskustelemaan. Yksi ajankohtainen ja seminaariosallistujia puhuttanut teema oli älykäs sopeutuminen. Käsitteen kuvaama uusi ajattelu- ja suhtautumistapa on saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtajan Sandra Bergqvistin (RKP) mukaan tärkeä erityisesti pienille, asukasmäärältään pieneneville kunnille. Toisaalta saman haasteen edessä seisovat kaikki kunnat sote-uudistuksen myötä.

”Kuntien olisi aika jättää puku ja juhlakengät – nyt tulisi vaihtaa juoksuhousut ja -tossut jalkaan. Jos kunnat haluavat olla mukana myös sote-uudistuksen jälkeen, niiden on oltava nopeita ja ketteriä”, hän sanoo.

Seminaarin keskusteluissa nousi esiin myös sosiaalisen median merkitys saaristoissa. Monessa saaristoisessa kunnassa on esimerkiksi Facebook-ryhmiä, jotka toimivat vapaa-ajan ja vakituisten asukkaiden kohtaamispaikkana.

Lisäksi Bergqvist nostaa esiin vapaa-ajan asumisen käsitteen murroksen.

”Monille saaristo ei ole enää ainoastaan kesäparatiisi vaan toinen koti jokaisena vuodenaikana. Vapaa-ajan asumisen ja vakituisen asumisen välinen raja on hälventymässä”, hän sanoo.

Bergqvistin mukaan suurin kysymys seuraavaksi on, miten seminaarissa käsitellyt asiat saadaan kytkettyä saaristo- ja vesistöalueille käytännön tasolla.

”Toivon, että osallistujat eri puolilta Suomea ottavat mukaan seminaarissa esille nousseita ajatuksia omaan kotikuntaansa. Jos halutaan, että saaristopolitiikka näkyy paremmin kunnissa, siihen tarvitaan kaikkien osallistujien apua”, hän summaa.

Hybridiseminaari saanee jatkoa

SANK:n pääsihteeri ja saaristoasioiden johtava asiantuntija Elina Auri on tyytyväinen saaristoseminaarin antiin. Seminaarin järjestelymuoto vaihtui syyskuun alussa webinaarista hybridiseminaariksi, joka osoittautui katsojalukujen perusteella toimivaksi ratkaisuksi.

”Haluan kiittää kaikkia etä- ja läsnäosallistujia seminaarista sekä erityisesti Pyhtään ja Kotkan panostusta. Hybridimallilla järjestettävälle seminaarille on varmasti paikkansa myös jatkossa”, Auri sanoo.

Saaristoseminaarin 2021 järjestivät saaristoasiain neuvottelukunta, Pyhtään kunta, Kotkan kaupunki ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy. Seminaarin striimasi Mediafarmi Oy.

Ensi vuonna saaristoseminaari järjestetään Järvi-Suomessa. Tarkempi paikkakunta ja ajankohta varmistuvat myöhemmin.

Seuraavaksi SANK aloittaa saaristo- ja vesistöalueiden valtakunnallisen kehittämisohjelman 2020–2023 jalkauttamisen kuntiin. Tilaisuuksissa käydään läpi myös saaristolain päivittämistä sekä saaristokriteerityötä. Syksyn ja talven kiertuepäivämäärät ja paikkakunnat ovat seuraavat:

Marras-joulukuu 2021

18.11. Maalahti

25.11. Taipalsaari

1.12. Savonlinna

9.12. Asikkala

15.12. Kimitoön-Kemiönsaari

Tammikuu 2022

18.1. Pargas-Parainen

19.1. Naantali

25.1. Sibbo-Sipoo

27.1. Kotka

Ajankohtaa vielä odottavat: Hailuoto ja Raseborg-Raasepori

Saaristoseminaarin esitysmateriaalit

Tutustu seminaarin esityksiin alta.

Lisätietoja

  • Auri, Elina

    Johtava asiantuntija, pääsihteeri, saaristoasiain neuvottelukunta (SANK)

    Sähköpostiosoite: elina.auri@gov.fi
    Puhelinnumero: 0400 744 900