SANK aloitti saaristokiertueen – Keskustelun aiheina saaristolain päivittäminen, saaristo-ohjelma ja saaristokriteerit

SANK jalkautuu saaristo- ja vesistöalueille keskustelemaan saaristopolitiikan ajankohtaisista asioista. Tärkeä osa tilaisuuksia on saaristolain läpikäynti lain päivittämistarvetta silmällä pitäen; laki on vuodelta 1981. Lisäksi keskustellaan saaristo-ohjelmasta 2020–2023 sekä saaristokriteerityöstä. Kiertueen ensimmäiset pysäkit olivat Maalahti ja Taipalsaari.

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt saaristolain päivittämistä valmistelevan työn, jonka tarkoituksena on arvioida lain päivittämistarpeet. Saaristokiertueella lain osalta käytävä keskustelu tuottaa tietoa muistioon, joka laaditaan lain uudistamistarpeen selvittämiseksi. 

Sekä Maalahden että Taipalsaaren tilaisuuksissa keskusteltiin esimerkiksi siitä, miten vapaa-ajan asukkaat ja monipaikkaiset asukkaat tulisi huomioida saaristolain eri pykälissä. Lisäksi pohdittiin lain tulkinnanvaraisuutta – kuka esimerkiksi määrittelee, mitkä ovat riittävät mahdollisuudet toimeentuloon, liikkumiseen ja peruspalvelujen saantiin?

”Saaristolaki on erittäin kiinnostava – huomaa, että se on 40 vuotta vanha. Kyseessä on ohjaava laki. Olisi kuitenkin hyvä, että se ottaisi kantaa suoraan esimerkiksi tieyhteyksien parantamiseen”, sanoi Maalahden kunnan hallintojohtaja Markus Norrback (kuvassa).

Verkko- ja sähköyhteydet tärkeitä

Norrbackan mielestä tärkeitä asioita saaristoissa tänä päivänä ovat erityisesti toimivat verkko- ja sähköyhteydet, kun puhutaan peruspalveluista.

”Saaristossa asuminen on ongelmallista ilman sähköä. Viime vuonna ollessani kesämökilläni sähkökatkot kestivät 7 päivää myrskyjen takia. Yhteyksien toimiminen on tärkeää, sillä ihmiset viettävät paljon aikaa saaristossa korona-ajan ja etätyön myötä”, hän kertoi.

Noin 5 500 asukkaan Maalahti on Pohjanmaan ainut saaristokunta, joten saaristoasiat ovat hyvin keskeinen osa kunnan työtä. Maalahdessa sijaitsevan Bergön saarella asuu vakituisesti noin 500 ihmistä, mikä tarkoittaa noin kymmenesosaa koko kunnan asukkaista. Bergössä toimii myös oma saaristoneuvosto.

Tällä hetkellä Maalahden väkiluku näyttäisi olevan nousussa, povaa Norrback.

”En osaa sanoa, johtuuko se koronasta. Saaristossa viihdytään erittäin hyvin – ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja sanoneet, että haluaisivat muuttaa saaristoon jopa pysyvästi”, hän kertoi.

”Paljon mahdollisuuksia toteuttaa asioita saaristo-ohjelmasta”

Asukaslukua on saatu vastikään nostettua myös reilun 4600 asukkaan Taipalsaarella, kertoi Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa. Hänen mukaansa ihmiset ovat korona-aikana viihtyneet vapaa-ajan asunnoissaan Taipalsaarella jopa ympärivuotisesti.

”Tällä hetkellä 66 vapaa-ajan asuntoa aiotaan muuttaa kunnassa vakituisiksi asunnoiksi, missä tärkeässä roolissa on kaavoitus. Kaiken kaikkiaan Taipalsaarella on noin 3 500 vapaa-ajan kiinteistöä”, hän kertoi.

Maaseutuasiamies Jari Lantta Etelä-Karjalan liitosta korosti, että valtakunnallisessa saaristo-ohjelmassa on tärkeitä Taipalsaarenkin kuntaa koskevia asioita. Ohjelman sisältöön ovat päässeet vaikuttamaan monet eri tahot.

”Meillä on paljon mahdollisuuksia toteuttaa asioita saaristo-ohjelmasta”, hän sanoi.

Taipalsaari on Etelä-Karjalassa sijaitseva saaristo-osakunta. Puolet kunnan pinta-alasta on Saimaata ja toinen puoli muodostuu noin 700 saaresta. Taipalsaarella toimii myös oma saaristoasiain toimikunta.

Kiertue jatkuu alkuvuoteen 2022

SANK:n saaristokiertue jatkuu marraskuusta tammi-helmikuuhun. Mukana saaristokiertueella ovat SANK:n pääsihteeri Elina Auri ja suunnittelija Sami Tantarimäki maa- ja metsätalousministeriöstä. Tilaisuuksiin on kutsuttu viranhaltijoita, päättäjiä ja keskeisiä sidosryhmiä. Kiertueen päivämäärät ja paikkakunnat ovat seuraavat:

Joulukuu 2021

1.12. Savonlinna

9.12. Asikkala

15.12. Kimitoön-Kemiönsaari

Tammikuu 2022

18.1. Pargas-Parainen

19.1. Naantali

25.1. Sibbo-Sipoo

27.1. Kotka

Ajankohtaa vielä odottavat: Hailuoto ja Raseborg-Raasepori

Lue lisää:

Laki saariston kehityksen edistämisestä

Ihmisten saaristo – Saaristo- ja vesistöalueiden valtakunnallinen kehittämisohjelma vuosille 2020–2023

Lisätietoja

 • Auri, Elina

  Johtava asiantuntija, pääsihteeri, saaristoasiain neuvottelukunta (SANK)

  Sähköpostiosoite: elina.auri@gov.fi
  Puhelinnumero: 0400 744 900
 • Tantarimäki, Sami

  Suunnittelija, maa- ja metsätalousministeriö, maaseudun kehittämisyksikkö, maaseutupolitiikka ja saaristopolitiikka

  Sähköpostiosoite: sami.tantarimaki@gov.fi
  Puhelinnumero: 050 431 2569

  Sami on suunnittelija maa- ja metsätalousministeriössä ja toimii sekä maaseutupolitiikan neuvoston että saaristoasiain neuvottelukunnan tehtävissä. Sami on filosofian tohtori ja on aikaisemmin toiminut suunnittelijana Turun yliopiston Brahea-keskuksessa.