Saaristoseminaari

Saaristoseminaari järjestetään 26.–27.10.2021 Pyhtäällä.

Pyhtäällä järjestettävässä vuoden 2021 saaristoseminaarissa keskustellaan monista ajankohtaisista aiheista, kuten monipaikkaisuudesta, älykkäästä sopeutumisesta sekä kurkistetaan kuntien tulevaisuuteen. Seminaarissa julkistetaan myös Veneilyn taloudelliset vaikutukset –selvityksen tulokset. Seminaarin juontaa toimittaja ja Pyhtään kunnan viestintä- ja markkinointiasiantuntija Jari Korkki.

Iltaohjelmassa Kotkan Höyrypanimolla kuullaan yrittäjä Eero Lehden suunnitelmista Pyhtäälle kehitteillä olevaan Keihässalmen moderniin saaristolaiskylään. Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho ja Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kommentoivat myös Itäisen Suomenlahden saaristomatkailun kehitysnäkymiä.

Seminaarin toisena päivänä on opastettu bussikierros sekä vierailu Merikeskus Vellamossa.

Saaristoseminaarin järjestävät saaristoasiain neuvottelukunta, Pyhtään kunta, Kotkan kaupunki ja Cursor Oy.

Seminaariin voi osallistua paikan päällä Pyhtäällä, etäyhteydellä omalta tietokoneelta tai Lappeenrannan aluestudiosta (Kauppakatu 40 D, Lappeenranta. Maakuntagalleria, 4. kerros). Haluamasi osallistumismuodon voit valita ilmoittautumislomakkeesta. Omalta tietokoneelta osallistuville lähetetään linkki seminaarin livestreamiin – muistathan siis ilmoittautua, vaikka osallistuisitkin etänä.

Seminaariin ei ole osallistumismaksua. Järjestäjät tarjoavat ruokailun Pyhtäällä Huutjärven koululla (aamukahvi, lounas, iltapäiväkahvi) ja illallisen Kotkan Höyrypanimolla tiistaina 26.10. Osallistujilla on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen Merikeskus Vellamon Laakongissa keskiviikkona 27.10.

Seminaariyöpyjät voivat varata hotellin Original Sokos Hotel Seurahuoneelta tarjoushintaan. Hotelliyöpyminen on omakustanteinen. Huoneita on rajoitettu määrä, joten teethän varauksen mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 19.10. Järjestäjät tarjoavat yhteiskuljetuksen hotellilta Höyrypanimolle ja takaisin.

Ilmoittauduthan 19.10. mennessä täältä. (Ulkoinen linkki) ­Seminaari järjestetään terveysturvallisesti, koronatilannetta seuraten.

Aika: 26.–27.10.2021

Paikka: Huutjärven koulu, Huutjärventie 56, Pyhtää / Lappeenrannan aluestudio / Etäyhteys

Iltaohjelma: Kotkan Höyrypanimo

Yöpyminen: Original Sokos Hotel Seurahuone, Kotka

Ohjelma

Tiistai 26.10.

9.00 Aamukahvit Huutjärven koululla

9.30 Linjat aukeavat, ilmoittautuminen

10.00 Seminaarin avaus, SANK:n puheenjohtaja Sandra Bergqvist

10.10 Tervetuloa Pyhtäälle, Pyhtään kunnanhallituksen puheenjohtaja Toni Vanhala

Aluestudioiden tervehdykset

10.20 Kausiasumisen suosio jatkuu – havaintoja Mökkibarometrista 2021, erikoistutkija Olli Voutilainen, Luonnonvarakeskus (Luke)

10.45 Kunnat ja monipaikkaisten asukkaiden osallistaminen, projektipäällikkö Manu Rantanen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti

11.10 Tauko

11.20 Älykäs sopeutuminen – mitä, miksi, milloin?, tutkimusjohtaja Petri Kahila, Itä-Suomen yliopisto, Spatia

11.50 Kommenttipuheenvuoro: näkymiä tulevaisuuden kuntiin, neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen, valtiovarainministeriö

12.30 Lounas

13.30 Veneilyn taloudelliset vaikutukset, tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen, Haaga-Helia

13.50 Habitability – Elinvoimaiset ja kestävästi asutut saaristo- ja vesistöalueet –verkostohanke (käynnistymässä), Pia Prost, Åbo Akademi ja Anu Taipale, Päijänne-Leader

14.10 Arviointi kyläkoululakkautusten vaikutuksista lapsiin ja alueiden elinvoimaan (käynnistymässä), Hannele Seppälä ja Mari Räkköläinen, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi)

14.30 Kahvitauko

15.00 Ajankohtaista saaristopolitiikassa

15.15 Aluestudiokierros

16.00 Seminaarin päätös

Siirtyminen hotellille omin kyydein

18.30 Yhteiskuljetus hotellilta Kotkan Höyrypanimolle

19.00 Iltaohjelma ja illallinen

22.15 Yhteiskuljetus hotellille

Keskiviikko 27.10.

9.00 Lähtö Sokos Hotel Seurahuoneelta opastetulle bussikierrokselle

10.30 Saapuminen Merikeskus Vellamoon

Opastus Kohtalona Ruotsinsalmi –näyttelyssä

n. 12.00 Retkipäivän päätös